[Fresnes, France]: Zo mooi als een brandende gevangenis

Via Demesure
Vertaald door ABC Gent

https://demesure.noblogs.org/files/2020/04/aa-5.jpg

Val-de-Marne: Een brand breekt uit in de gevangenis van Fresnes
Le Parisien, 27 april 2020

Zondagavond rond 23.00 uur brak er brand uit in de gevangenis van Fresnes (Val-de-Marne). Het vuur was rond middernacht onder controle. De brandweerlieden waren ‘s avonds laat nog steeds aanwezig om er zeker van te zijn dat de brand niet opnieuw opflakkerde.

Buiten het detentiegebied brak brand uit in oude keukens die al enkele jaren als opslagruimte worden gebruikt. Volgens een bron bij het gevangenisbestuur en de vakbond FO, werd het veroorzaakt door stralen van ontvlambare projectielen die door gedetineerden uit hun cellen werden gelanceerd. “Net eronder, op het dak van de oude keukens, is veel (brandbaar) afval moeilijk op te ruimen omdat het moeilijk toegankelijk is”, zei een ambtenaar.

Het vuur verspreidde zich vervolgens naar de glasvezelplaten die het dak vormen. Gevangenispersoneel probeerde eerst de brand te blussen voordat ze door de brandweerlieden werden weggestuurd.

Hoewel er ‘s avonds verschillende relatief spectaculaire beelden op sociale media circuleerden, was er voor de brand, die geen verwondingen veroorzaakte, geen evacuatie van gedetineerden nodig. “Toch gaan we transfers doen om degenen die de brand zijn begonnen weg te houden,” voegde de gevangenisadministratie toe.

Het politiebureau van Haÿ-les-Roses wordt in beslag genomen door het onderzoek, vertelde een politiebron ons. Deze brand vond plaats in een context van spanning in de gevangenissen vanwege de opsluiting. In verschillende vestigingen waren incidentele muiterijen uitgebroken. Maar niet in Fresnes.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.