[België] Versoepeling Bezoekregeling

Vanaf deze maand is er een nieuwe bezoekregeling, gedetineerden kunnen van vaste “bezoekpartner” wisselen en die gedurende 4 weken aanhouden.

Het spreekt voor zich dat dit nog steeds veel te weinig is, sinds het begin van de pandemie is er alles aan gedaan om de meeste geisoleerden in onze samenleving nog verder uit het publieke oog te doen verdwijnen. Alle priveleges werden zonder omkijken afgepakt, kleine “luxes” (o.a. bepaalde voeding) waren plots “niet meer beschikbaar door corona”, de spanningen tussen gedetineerden en cipiers liepen hoog op, relletjes werden vast deel van het regime,… zo hoorden we van mensen binnen de muren.

Toch zagen de cipiers zich genoodzaakt om meteen terug in staking te gaan voor hun eigen veilgheid, het is nog maar eens duidelijk waar de prioriteiten liggen bij het gevangeniswezen. “Laat de gedetineerden maar wegrotten in hun cel, zolang de waakhonden maar tevreden zijn.” lijkt afgelopen jaar het devies te zijn. Niet dat dit pre-corona anders was, maar nu wordt het weer extra in de verf gezet.

De vakbonden gingen 8 februari in staking, ACOD-secretaris Gino Hoppe zei bij de aankondiging nog: “Het lijkt misschien om een futiliteit te gaan, maar het blijven wel versoepelingen. Dit toont weinig respect tegenover het personeel.”. Een flauw excuus gezien alle bezoek zonder contact en achter plexiglas verloopt, een schril contrast met de Lange Munt, waar ondertussen lustig geshopt wordt terwijl de kuddes mensen op en over elkaar lopen. Verschillende cipiers gaven enkele weken geleden zelfs aan zich in de gevangenis veiliger te voelen dan erbuiten. Persoonlijk zien we liever dat cipiers zich nergens meer veilig voelen, maar het spreekt wel boekdelen. Frappant wel, dat de cipiers nu diegene zijn die zich tegen de versoepeling keren, al kunnen we dit nauwelijks een versoepeling noemen. Het lijkt eerder een zoethouder om verdere opstanden binnenin te voorkomen.

Op het moment van schrijven is er geen nieuws over enig effect van de staking.

TEGEN GEVANGENISSEN EN EEN WERELD DIE ZE NODIG HEEFT
VRIJHEID VOOR ALLEN!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.